Anadolu'da her yörenin kendine has yemek kültürü ve damak zevki olduğunu görürüz
Bu kültür, yörenin coğrafi ve iklim özelliklerini üzerinde taşır
Bu nedenle Ardahan'da da tarım ve hayvancılığa dayalı bir mutfak kültürü gelişmiştir
Yörenin yemek kültürü ağırlıklı olarak tahıl, et ve hayvansal ürünlere dayanmaktadır
Tahıl ürünü olarak en çok arpa ile buğday kullanılır
Kaz etinin yörede ayrı bir yeri bulunmaktadır
Sığır ve ko*yun eti de yaz aylarında taze, kış aylarında da kavurma olarak fazlaca tüketîlmektedir
sebze cinsîn*den gıda maddelerinin başında ise patates, kuru fasulye ve soğan gelir
Yörenin kendine özgü birçok yemek çeşidi bulunmaktadır
Bunlardan çorba olarak ayran aşı, helle aşı ve püşrük aşını, hamur işi olarak bişi, mafiş, kayıtma, hingal, kete ve katmeri, tatlı olarak da, baklava, lokum tatlısı, irmik helvası, un helvası ve hasutayı sayabiliriz
www.forumlord.net/ardahan/66109-ardahan-yemek-kulturu-ardahan-yoresel-yemek
leri.html#ixzz2RaaSydBk bu bilgi alınmıştır.


Hiç yorum yok:
Yorum Gönder